Editorial gr

Editorial

Το Αειφόρο Σχολείο είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση και η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για το σχολείο που καθένας οραματίζεται:

  • οι μαθητές το βρίσκουν ενδιαφέρον καθώς δίνει νόημα στις άχαρες ώρες που περνούν σ’ αυτό,
  • οι εκπαιδευτικοί εκφράζονται με ενθουσιώδη τρόπο για τα οφέλη που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια.
  • οι διευθυντές βλέπουν το σχολείο τους να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς πολύ γρήγορα, το οικολογικό αποτύπωμα του σχολείου μειώνεται
  • οι γονείς βλέπουν ότι τα παιδιά τους πηγαίνουν με μεγαλύτερη χαρά στο σχολείο κ.ά.

Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων, πλέον;

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς μέσα από το ενημερωτικό δελτίο που αποφασίσαμε να εκδίδουμε άπαξ του μηνός, είναι να προωθήσουμε την ιδέα των Δεικτών Αειφόρου Σχολείου, ως την πιο καινοτόμο ιδέα των τελευταίων χρόνων, αφού έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει, γρήγορα και οφθαλμοφανώς, τον κόσμο του σχολείου.

Είμαστε η ομάδα που (στο πλαίσιο του ΣΠΕ της Ελληνικής Εταιρείας) δημιούργησε το θεσμό του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου(ΒΑΣ),[που δημιούργησε ένα είδος «κινήματος» μέσα στην ελληνική εκπαίδευση με σκοπό τη στροφή των σχολείων προς την αειφορία. Η ραχοκοκαλιά όλου του εγχειρήματος βρίσκεται στους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου, οι οποίοι καθοδηγούν την προσπάθεια του σχολείου. Η ομάδα μας, σύσσωμη, εγκαταλείποντας το ΣΠΕ, εντάχθηκε στην ΜΚΟ Aeiforum, όπου βρήκε φιλόξενη στέγη.

Μέσα από την «παρέα της αειφορίας» θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα εκπαιδευτικών, ίσως και γονέων, ίσως και μαθητών-μαθητριών που έχουν κοινό όραμα την προσέγγιση του αειφόρου σχολείου μέσα από τους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου. Η κοινότητα αυτή θα εμπλουτίζει διαρκώς τα μέσα, τις γνώσεις, τις εμπειρίες της και, κυρίως, όλα αυτά θα τα μοιράζεται για την ποιοτική και άμεση επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Αυτή η προσπάθεια μπορεί σύντομα να επεκταθεί σε πολλές χώρες, αφού ξεκινάμε ήδη συνεργαζόμενοι με μερικές Ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο ενός Comenius με τίτλο «SustainableSchoolIndicators”.

Αν το ενημερωτικό μας δελτίο φτάνει σε σημαντικό αριθμό συναδέλφων μας (ασφαλώς και με τη δική σας βοήθεια-προώθηση), η ιδέα του Αειφόρου Σχολείου και της αειφορίας θα αποκτήσει μεγαλύτερη εμβέλεια και περισσότερες ευκαιρίες εφαρμογής. Γι αυτό,σας παρακαλούμε να προωθήσετε αυτό το δελτίο σε όλους τους φίλους και γνωστούς σας.

[Αν ρωτάτε] Ποια θα είναι η θεματολογία του ενημερωτικού δελτίου; Πέραν όσων υπόσχεται ένα «ενημερωτικό δελτίο», σκοπεύσουμε, επίσης, να σας ενημερώνουμε για τα εξής πεδία:

Α. Κείμενα σχετικά με ευρύτερα θέματα αειφορίας, τρέχουσας οικο-πολιτικής επικαιρότητας, ανακοινώσεις κοινού ενδιαφέροντος

Β. Ανταποκρίσεις σχολείων που εργάζονται στο ευρύ πεδίο της αειφορίας και του αειφόρου σχολείου-καλές πρακτικές

Γ. Διεθνείς ανταποκρίσεις από εταίρους και συνεργαζόμενα σχολεία

Δ. Ενυπόγραφα κείμενα και άρθρα.

Θέλουμε εξ αρχής να καταστήσουμε σαφές ότι δεν σκοπεύουμε να υποκαταστήσουμε κανένα επιστημονικό περιοδικό του χώρου. Δεν έχουμε καμιά τέτοια φιλοδοξία. Ως εκ τούτου, επιστημονικά άρθρα είναι καλό να υποβάλλονται στα κατάλληλα επιστημονικά περιοδικά και όχι στο δικό μας ενημερωτικό δελτίο.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, και ας δώσουμε βήμα στους συναδέλφους μας που μαζί με τις μαθήτριες και τους μαθητές τους προσπαθούν για ένα καλύτερο σχολείο.

Επειδή αυτό είναι το πρώτο μας φύλλο, η δική σας ανταπόκριση είναι εξαιρετικά σημαντική για μας. Κάντε, λοιπόν, τον κόπο να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο που βρίσκεται στο τέλος και στείλτε το συμπληρωμένο πίσω σε μας. Θα μας βοηθήσετε σημαντικά να φτιάξουμε ένα ενημερωτικό δελτίο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις επιλογές σας.

Και για να συστηθούμε: Η Συντακτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Δημήτρη Καλαϊτζίδη, Χριστίνα Νομικού, Γεωργία Τραγούδη, Μιχάλη Φωτιάδη και Βασίλη Ψαλλιδά . Η ιδέα για την έκδοση του ενημερωτικού δελτίου ανήκει στον Βασίλη Ψαλλιδά. Η ηλεκτρονική επεξεργασία και έκδοση γίνεται από τον Θοδωρή Καλαϊτζίδη. Η Συντακτική αυτή Επιτροπή θα εκδίδει το ενημερωτικό δελτίο μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Μετά, 3 μέλη της θα αντικατασταθούν και η νέα Σ.Ε. θα συνεχίσει την έκδοση για τη σχολική χρονιά 2014-15, κοκ. Την επιμέλεια των Αγγλικών κειμένων έχει η Κατερίνα Χριστοδούλου, ενώ την επιμέλεια των Ελληνικών κειμένων η Κατερίνα Αραθύμου.

H ΣυντακτικήΕπιτροπή

Leave a reply